Leonie hoort het steeds vaker: haar vader zou opgesloten moeten worden en nooit meer zonder begeleiding naar buiten mogen. “Terwijl vrijheid ons grootste goed is. Ik wil hem niet opsluiten én ik mag hem, volgens de Wet Zorg en Dwang, niet opsluiten.” Toch wordt Leonie vaak geconfronteerd met mensen die zich hardop afvragen of haar vader niet ‘opgesloten’ moet worden. Dat wijt Leonie aan onwetendheid. “Het is toch onmenselijk om iemand al zijn vrijheden af te nemen? Mijn vader zou diep- en diep ongelukkig worden als hij niet meer naar buiten zou mogen.”
Rien laat trots zijn GPS-horloge zien.
Opendeurenbeleid
Het is wettelijk vastgelegd dat men niet zomaar de vrijheid van iemand mag ontnemen. Bovendien kiezen steeds meer woonzorglocaties voor een opendeurenbeleid waarbij bewoners met dementie zoveel mogelijk zelf bepalen waar ze gaan en staan, het liefste met een GPS horloge of hanger. Zo ook het verzorgingstehuis de plek waar Rien naar alle tevredenheid woont. Willeke Brokking is er namens Dagelijks Leven locatiemanager: “De risico’s van het ontnemen van de vrijheid worden onderschat”, zegt Brokking. Dementerenden, of mensen met geheugenproblemen zoals ze bij het verzorgingshuis worden genoemd, zijn vaak erg onzeker.Brokking vervolgd: “Het helpt niet om ze dan de hele dag binnen te houden. Juist door fysiek en sociaal actief te blijven, kun je de voortgang van dementie vertragen.”
‘Mijn vader is niet gevaarlijk’
Regelmatig stuit Leonie op weerstand, onbegrip en boze reacties. “Mijn vader zou achter slot en grendel horen. Het is niet leuk om zoiets te horen. Mijn vader is niet gevaarlijk, hij is gewoon een beetje in de war.” Volgens Leonie levert dat geen gevaarlijke situaties op. “Hij steekt niet zomaar de weg over en doet geen rare dingen.”
Wanneer Rien in de buurt van Uitgeest ronddwaalt wordt vaak de politie ingeschakeld. En dat zou Leonie liever anders zien. “Ik woon in Heemstede dus kan meestal snel op locatie zijn, maar helaas niet altijd.. Je moet constant aanstaan, terwijl mijn vader alleen verdwaald is. Wijs hem de weg naar het Verzorgingstehuis, wandel een stukje mee of wellicht kunt u hem even bij het Verzorgingstehuis afzetten. Dat zou zo ontzettend fijn zijn.”
Politie
Voor de politie is het ook een uitdaging om steeds meldingen over verwarde mensen na te gaan. Er is regelmatig contact tussen de politie en Leonie. Leonie: “Door onwetendheid bij agenten op straat moet ik vaak weer uitleggen wat er aan de hand is met Rien en waarom hij gewoon mag wandelen zonder begeleiding.” Leonie vindt het fijn dat de politie mee wil denken, maar merkt ook de onwetendheid bij de agenten op straat soms voor wat uitdagingen zorgt. Ze vervolgd: “Steeds wanneer ik uitleg waarom mijn vader niet binnen gehouden mag worden, volgt gelukkig snel begrip.” Volgens Leonie is het niet nodig om meteen 112 te bellen, wat wel vaak gebeurt. “Mijn vader heeft nu een GPS-horloge waardoor ik altijd kan zien waar hij is.
Volgens Den Brok ontbreekt het aan duidelijke afstemming. “De politie moet bij een dergelijke melding gaan kijken en ernaar handelen. Terwijl er niks aan de hand is. Ik ga de politie uitnodigen om eens bij ons op bezoek te komen. Wie weet kunnen we samen afspraken maken en eenvoudiger schakelen.” Mochten er twijfels zijn over de verkeersveiligheid dan worden er natuurlijk maatregelen genomen. “Een van de maatregelen is het testen op verkeersveiligheid”, verzekert Brokking en het GPS horloge helpt zeker mee!
Bron: Stadskrant Veghel 2 februari 2023