Hoe werkt een GPS tracker horloge?

De nauwkeurigheid van elk GPS-horloge / tracker is afhankelijk van verschillende factoren.

Voor een locatie meting met een nauwkeurigheid van ca. 5 – 15 m moet het apparaat het gps-signaal van minimaal 4 satellieten ontvangen. Hoe meer satellietsignalen de GPS-tracker ontvangt, hoe nauwkeuriger de locatie zal zijn. Dit is het geval wanneer een groot deel van de lucht boven de GPS-tracker helder is. Wanneer het gps-horloge of gps-tracker buiten het gebouw wordt gebracht, duurt het ongeveer 5 minuten voordat de eerste gps-positie kan worden weergegeven.

In gebouwen, auto’s, kelders, garages, naast muren, rotsen, metalen hekken etc. waar geen gps-signaal kan worden ontvangen of dit wordt verstoord of gestoord, of in de buurt van bronnen die het gsm-netwerk storen, in gsm-gaten (waar geen of een zwak GSM-signaal beschikbaar is), kan geen exacte positiebepaling worden verkregen.

Als de gps-tracker geen voldoende gps-satellietsignaal kan ontvangen, schakelt hij over op wifi of de zogenaamde LBS-positionering (Local Base Station / GSM-masten). Hiermee wordt geprobeerd de locatie te bepalen met behulp van een wifi-netwerk of de positie van de dichtstbijzijnde GSM-masten, wat relatief onnauwkeurig is, maar in ieder geval een grove positionering mogelijk maakt.

Als LBS aan staat en de tracker ontvangt geen GPS of wifi signaal zal het LBS signaal (GSM zendmasten) worden opgepikt. Dat kan honderden meters zelfs een paar kilometer afwijken, afhankelijk van de onderlinge GSM mast afstanden.

In de app staat onderaan bij de kaartweergave hoe de locatie bepaald is.

Door het grote aantal gebouwen in de stad kan het gemakkelijk gebeuren dat de locatie via GPS slechts tot op 30-50m nauwkeurig is of de positionering heen en weer springt tussen GPS en Wifi / LBS, afhankelijk van het al dan niet beschikbaar zijn van een voldoende GPS-signaal.

Waar de GSM-masten dichter bij elkaar zijn geplaatst, b.v. in grote steden kan de LBS-positionering nauwkeurig zijn tot op 100 – 500 m, maar op het platteland, waar de gsm-masten enkele kilometers uit elkaar staan, kan deze verslechteren tot 1 – 10 km. Het is beter dat LBS uit staat.

De gps-trackers met wifi-ontvangers kunnen de positie bepalen via een wifi-netwerk. De tracker hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn op het wifi netwerk, de pure ontvangst van een wifi netwerk is voldoende. Positionering via het wifi-netwerk is alleen succesvol als het wifi-netwerk zijn eigen positie kent, wat het geval is bij permanent geïnstalleerde wifi-netwerken. Dit maakt positionering mogelijk met een nauwkeurigheid van ongeveer 20 – 100 m, zelfs als er helemaal geen GPS-signaal kan worden ontvangen

Wanneer de positie op de kaartweergave van de bewakings mobiel wordt aangegeven, geeft het informatievenster aan of de locatiebepaling via GPS, WIFI of LBS was. Hierdoor weet je in welk gebied de tracker zich kan bevinden en hoe nauwkeurig de positie kan zijn.

Met de app op de bewakings mobiele telefoon kun je de historische route zo weergeven dat de LBS en Wifi punten niet worden weergegeven, waardoor je een beter te volgen resultaat krijgt.

Typisch gedrag van het GPS-systeem bij schoolkinderen is dat wanneer je kind met een gps-horloge naar school gaat en de exacte posities via gps naar de school kan worden gevolgd, maar plotseling verspringt de positie enkele kilometers van het schoolgebouw. Dit komt dan doordat het horloge in het gebouw geen GPS meer “ziet” en er kennelijk ook geen bekend wifi signaal is en dus ontvangt het horloge alleen het signaal van de LBS zendmasten van b.v. KPN, T-Mobile masten die ver weg kunnen staan. Het kan ook gebeuren dat de locatie dan terug naar of nabij het schoolgebouw wijst en dan weer ver weg springt. Dit komt omdat de tracker dan van GPS naar LBS gaat en terug.

De reden hiervoor is dus dat het horloge in het gebouw geen GPS-signaal kan ontvangen en dus naar Wifi of LBS schakelt en zodoende een onnauwkeurig punt laat zien en dit kan ver weg zijn van de daadwerkelijke locatie. Als het kind zich dan met het horloge in het schoolgebouw beweegt, eventueel naast een raam of onder een houten dak, kan het horloge weer een zwak gps-signaal krijgen en een veel nauwkeuriger punt aangeven, maar dit kan ook een paar honderd meter naast het schoolgebouw zijn omdat de nauwkeurigheid kan verslechteren van 1 – 2 m tot 50 – 100 m als het GPS-signaal niet sterk genoeg is. Als je weet dat het kind met het horloge in het schoolgebouw staat, maar de app geeft altijd hetzelfde, verre punt aan via Wifi / LBS, dan kun je er vanuit gaan dat het horloge in het schoolgebouw is als hetzelfde punt steeds wordt weergegeven.

Helaas kan niet van een gps-horloge of gps-tracker worden verwacht dat deze een zo precieze locatie in een gebouw weergeeft als vanaf een mobiele telefoon. De reden hiervoor is dat een mobiele telefoon een veel krachtigere processor en een veel grotere gps-ontvanger heeft. Hierdoor kan een mobiele telefoon de positie sneller en nauwkeuriger berekenen.

De functie van een gps-tracker beperkt zich echter niet tot positiebepaling, maar heeft ook nog veel meer functies.

De communicatie tussen de gps-tracker en de tracker-app op de monitoring mobiele telefoon en de lokalisatie wordt afgehandeld via onze servers.

De functionaliteit van de gps-tracker is onder meer afhankelijk van of het systeem correct is geconfigureerd, of de gps-tracker / gps-horloge en de monitoring gsm een ​​2G of 4G gsm en internet- of spraakverbinding hebben, of ze met elkaar kunnen communiceren en of de batterij van de gps-tracker en de bewakings-gsm voldoende zijn opgeladen en beide zijn ingeschakeld en klaar voor gebruik bij het opvragen van de positie of bij het telefoneren.

De bedrijfsuren van het GPS-apparaat zijn afhankelijk van of het volledig is opgeladen en hoe vaak er is gecommuniceerd. De looptijd kan worden verlengd door de werkmodus in te stellen op 60 minuten in de app bij Meer / Instellingen. Dit betekent dat het GPS-apparaat niet te vaak zendt en energie bespaart.

Het wordt aanbevolen om de GPS-tracker / GPS-horloge elke nacht op te laden.

WatchToCare® aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de functies van de gps-tracker en de tracker-app op de mobiele bewaking telefoon, voor de nauwkeurigheid van de positiebepaling of voor de kwaliteit van de lokalisatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.